Müpa

Mantarlar sizi asla şaşırtmasın!

Mantarlar sizi asla şaşırtmasın!
Bu gizemli canlılar doğada yüzyıllardır var olmasına rağmen son yıllarda insanlar tarafından doğayı taklit eden ortamlarda yetiştirilmektedir ve güvenle tüketebileceğiniz şekilde sofralarınıza kadar gelmektedir.

Mantarların faydaları nelerdir ?

  • Mantarlar bağışıklık si̇stemi̇ni̇ destekler
  • Vi̇tami̇n ve mi̇neral yönünden zengi̇ndi̇r
  • Doğal beta-glukan kaynağıdır.
  • Yüksek selenyum i̇çeri̇ği̇ i̇le anti̇kanserojendi̇r.
  • Beyi̇n gücünü, hafizayi ve odaklanmayi güçlendi̇ri̇r.
  • Sindi̇ri̇m si̇stemi̇ni̇ düzenler, bağırsak sağlığını i̇yi̇leşti̇ri̇r.
  • Tansi̇yonu düzenler, kalbi̇ korur.
  • Hücreleri̇n kendi̇ni̇ onarmasına yardımcı olur, ci̇lde i̇yi̇ geli̇r.
  • Enerji̇yi̇ arttirir ve yorgunluğu azaltır.
  • 100 gramda türüne göre 20-43 kalori arasında enerji değeri olan mantarın yaklaşık %90’ı sudur. 0 kolesterol içeren mantarda karbonhidrat ve protein içeriği yüksektir. Doymuş yağ yoktur.
  • Sadece hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini mantar türlerinde de vardır ve biyo yararlılığı (vücut için kullanılabilirlik) daha yüksektir.
  • Kırmızı ette var olan kalori, yağ ve kolesterolü göz önünde bulundurursak, mantarlar ete alternatif olarak damak tadını bilenler ve veganlar tarafından tüketilen son derece faydalı bir besindir.

BETA-GLUKAN VE GÜNÜMÜZDEKİ ÖNEMİ NEDİR ?

Beta-Glukan bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan beyaz kan hücreleri üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık sistemini aktive etmesinden dolayı yıllardır bağışıklık sistemi destekleyici olarak ün kazanmış bir besin desteğidir.

Mantarlarda bulunan özel bileşenlerden biri, ağırlıklı olarak mantar hücre duvarında oluşan ve çoğunlukla beta-D-glukozdan oluşan Beta-Glukandır. Birçok araştırmada, Beta-Glukanın bakteriyel, viral, fungal veya paraziter enfeksiyonlara karşı vücudumuzun bağışıklık sisteminini etkili bir şekilde desteklediği belirtilmiştir.

Beta-glukanın, grip ve soğuk algınlığı, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, tekrarlayan enfeksiyonlar, okul, işyeri gibi kapalı ortamlarda hızla bulaşan enfeksiyonlar, yoğun temponun (iş, sınav dönemi, seyahat) ile düzensiz ve sağlıksız beslenmenin olumsuz sonuçlarının iyileşmesinde etkili olduğu bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır.

Mantarlarda yağ oranı çok düşüktür. Düşük sodyum, düşük kalori ve sıfır kolestrole sahip bu canlılar aynı zamanda liflerle, zengin vitaminlerle ve minerallerle donanmışlardır. Besin değerleri mantarların çeşitine göre değişiklik gösterebilmektedir. Aşağıda MÜPA Mantar ‘ın yıllara varan tecrübe ile mantar severlerin beğenisine sunmakta olduğu türlerin besin değerleri belirtilmiştir.

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-detals/169251/nutrents
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-detals/168434/nutrents
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-detals/169242/nutrents
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-detals/168580/nutrents

https://www.realmushrooms.com/wp-content/uploads/2016/04/Measurement-of-%CE%B2-Glucan-in-Mushrooms-and-Mycelial-Products.pdf

GENEL KAYNAKLAR:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2721983/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23293888

  1. Brown GD, Gordon S. Fungal β-glucans and mammalian immunity. Immunity. 2003;19(3):311–315. [PubMed] [Google Scholar]
  2. Bohn JA, BeMiller JN. (1→3)-beta-d-glucans as biological response modifiers: a review of structure-functional activity relationships. Carbohydrate Polymers. 1995;28(1):3–14. [Google Scholar]
  3. Hong F, Yan J, Baran JT, et al. Mechanism by which orally administered β-1,3-glucans enhance the tumoricidal activity of antitumor monoclonal antibodies in murine tumor models. Journal of Immunology. 2004;173(2):797–806. [PubMed] [Google Scholar]
  4. Lee D, Ji I, Chang H, Kim C. High-level TNF-α secretion and macrophage activity with soluble β-glucans from Saccharomyces cerevisiae . Bioscience, Biotechnology and Biochemistry. 2002;66(2):233–238. [PubMed] [Google Scholar]
  5. Kogan G, Šandula J, Korolenko TA, et al. Increased efficiency of Lewis lung carcinoma chemotherapy with a macrophage stimulator: yeast carboxymethyl glucan. International Immunopharmacology. 2002;2(6):775–781. [PubMed] [Google Scholar]
  6. Ohno N, Furukawa M, Miura NN, Adachi Y, Motoi M, Yadomae T. Antitumor β-glucan from the cultured fruit body of Agaricus blazei . Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2001;24(7):820–828. [PubMed] [Google Scholar]

7. Cao Q, Lin Z. Antitumor and anti-angiogenic activity of Ganoderma lucidum polysaccharides peptide. Acta Pharmacologica Sinica. 2004;25(6):833–838. [PubMed] [Google Scholar]